Gebruik van Labels en Classificatie

Het is mogelijk om in één keer alle foto met een bepaald criterium, bijvoorbeeld 'portretfoto', favoriet te maken. Je hoeft achteraf niet meer alle mappen door te lopen om de juiste foto te selecteren welke op je inlogkaart moet komen te staan.

Belangrijk om te weten: Alle portretten in een keer favoriet maken kan enkel vóór het splits proces en kan niet meer daarna gedaan worden.

Stap 1

Zorg ervoor dat je in Lightroom, Bridge of een ander fotobewerkingsprogramma de foto's vooraf een label of classificatie geeft.

  • Label=kleur (eventueel in het programma aanpassen qua tekst ) zoals bijvoorbeeld: Groen=portret Geel=close-up Rood=ten voeten uit, etc.
  • Classificatie =sterren zoals bijvoorbeeld: 1 ster=portret, 2 sterren=close-up, 3 sterren=ten voeten uit, 4 sterren=zwart/wit, etc

Dit kan je vaak in een fotobewerkingsprogramma in één keer doen, door middel van een batchbewerking.

Stap 2

Upload de foto's (met behoud van de labels!)

Stap 3

Voordat je gaat splitsen klik je eerst onder "mapbeheer" op de geuploade map en ga je naar het tabblad "schoolfoto's".
Klik vervolgens op de knop "Ga naar foto's bewerken".

Als er labels en classificaties toegekend zijn aan foto's, worden deze automatisch door het systeem ingelezen. Deze worden weergegeven als vink-vakjes, zodat je erop kan filteren door erop te klikken.

Zo zijn er in de afbeelding hiernaast foto's die een geel label hebben gekregen, en foto's met 1 en 2 sterren.

In dit voorbeeld filteren we op rating 1, oftewel 1 ster, de classificatie die we hebben gebruikt voor de portretfoto's. Na het aanvinken van de filter en een klik op de knop "filteren" is direct te zien dat enkel nog de portretfoto's op het scherm staan.

Dit zijn de foto's die we favoriet willen maken, dus nu kunnen we klikken op de blauwe link "alles favoriet maken", en na het bevestigen van je keuze zie je bij elke foto een hartje staan als teken dat deze nu als favoriet gekenmerkt zijn.

Schakel je nu de filter weer uit, dan zie je alle foto's weer, inclusief de zojuist gemaakte favorieten.

Vanaf hier vervolg je zoals normaal het proces met splitsen en sorteren, wachtwoorden genereren etc.